Pelerinajul pe Camino are negreșit o perioadă de pregătire, aia de visezi cu ochii deschiși în tavan.
Prima, căutat pe Google, citit cărți apărute sau stat cu nasul în videoclipuri până simți că nu mai ai răbdare să aștepți ziua de decolare. A doua parte trierea bagajului și completarea echipamentului, cu calcule și dorințe.
Documetarea
Batman- Batman !! Știți reclama de la Altex cu popa și zborul? Nu știu dacă io-s popa sau televizorul, simt că mă încadrez în poantă. Toată lumea îmi spune că nu e nevoie de prea multă documentare. Să las drumul să mă ducă și picioarele sa mă conducă.
Dar eu nu și nu, să știu exact când zbor, când aterizez, când dorm și când mănânc, când visez și când strănut. M-am „aruncat” de la etaj și undeva la mijloc am zburat mai lin. Apoi zborul s-a întrerupt și mi-am revenit.
O săptămână am făcut pauză. M-am deconectat de la frenezia motoarelor de căutare a căror singur cuvânt era: pelerinaj pe Camino. Am reluat totul în pași de dans să simt cum drumul se conturează sub tălpi de la Brăila. Acum pot trage linie și pot sintetiza lucrurile folositoare.
Cărți:
“Camino – O călătorie a spiritului” – scrisă de Shirley Maclaine, o carte ce mi-a aprins dorinţa de a-mi crea povestea mea.
“Camino. O călătorie care mi-a schimbat viaţa – 800 de kilometri pe jos” scrisă de Veronica Drăgoi, o carte ce m-a cucerit şi am citit-o atât de rapid ca şi cum aş fi vrut să ajung înaintea ei la destinaţie.
“El camino – pelerinaj către sine “ Judit Pelea, o carte ce o citesc acum.
“În drum spre casă” – Sonia Choquette va urma, e cumpărată deja și așteaptă pe raft.
Am revăzut filmul “ The way “ ( 2011) de la care nu m-am dezlipit nici pentru like în instagram, film ce are la bază povestea lui Paulo Choelho , ” Jurnalul unui Mag”. Fain, merită văzut cu sau fără plecare în pelerinaj.
Media
În pauze de ceai, cafea sau seara înainte de culcare am răsfoit postările celor ce au scris despre experiența lor sau diferite site-uri.
http://santiago.magiauniversului.ro/despre-calatorie-2/
https://calatoriaperfecta.ro/camino-pas-cu-pas-prima-parte/
https://ramonaventurini.wordpress.com/2012/03/21/drumul-meu-pe-camino-de-santiago/
https://olivian.ro/camino-de-santiago-x-10/
https://www.totb.ro/camino-drumul-regasirii-de-sine/
https://www.gronze.com/, un site compex, complet și pus la punct cu rutele și profilele căilor spre Santiago
https://www.santiagodecompostela.me/, un forum a celor ce au parcurs acest drum
http://www.caminodesantiago.gal/es/inicio, tot de la spanioli un site din care am mai spicuit câte ceva
https://juliedawnfox.com/, un blog frumos scris și structurat de o călătoare portugheză
http://www.wisepilgrim.com/, la fel ca și Gronze, un site cu detalii și cu informații foarte utile
Și am lăsat la urmă, sprijinul unor români ce m-au ajutat necondiționat și i-am cunoscut în grupul de pe facebook, Prietenii Camino,
Andra cea bună, Eta cea calmă, Dumitru cel altruist și Giuliano biciclist.
Bagajul
Bagajul e cea mai importantă etapă a pregătirilor. Un pelerinaj pe Camino te învață că ai nevoie de puține lucruri la tine. Multe informații le-am luat de pe net și mi-am făcut zeci de liste. De mână, în word, în excel și apoi m-am reîntors la bilețele. Acum, cu doar două luni înainte de plecare pot spune că mai am doar câteva fleacuri de adăugat.
E o etapă ce implică multă bucurie sau așa am perceput eu fiecare moment de achiziționare. Copiii mici dorm cu jucăriile preferate ca și cum cineva le-ar lua pe furiș. Ghici ? Și eu dorm în cameră cu rucsacul pregătit! Înainte de culcare mai trag o ocheadă spre el de parcă ar pleca singur la plimbare.
Mi-am împărțit cele 6 kg pe căprării ( e o vorbă cum că greutatea rucsacului să nu depășească 10% din gerutatea corporală)
Asta e tot ce am notat că voi lua cu mine. Cu siguranță la întoarcere le voi modifica și ele vor arăta altfel.
Mici chestii ce pot fi de folos :
* la magazinul DM, am găsit o trusă cu recipienți speciali pentru voiaj, din plastic , undeva la 20 lei
* tot la ei sunt pungi mici cu fermoar, pentru avion, în care stau bine hainele, alunecă mai ușor în rucsac și apoi pot fi folosite altfel
* la mercerie am găsit ace de siguranță foarte mari și rezistente pentru agățat hainele
* am luat 2 borsete: una foarte plată în care voi ține banii și actul de identitate, foarte ușoară și o voi pune pe sub pantaloni la spate ;
cealaltă e mai mare, cu mai multe compartimente să pot avea la îndemână telefonul, certificatul de pelerin, oglinda, strugurelul, etc
* la Selgros am găsit periuțe de voiaj mici, pliabile și tuburi foarte mici de pastă de dinți
Ce pot spune la final de documentare și pregătire bagaje ?
Că Doamne păzește să dispară vreodată Google și să cadă netul, că avem prea multe țoale și că noi femeile putem avea și puține bagaje !
Comments (2)
[…] începutului pe Camino a venit firesc ca titlu pentru ce urma să scriu la întoarcerea acasă. Pe stânci la […]
[…] la care te gândești, e faptul că viața ta timp de câteva sâptămâni încape într-un rucsac. Primul Camino m-a învățat ce am nevoie și ce pot lăsa din bagaj. Nu au fost mari schimbări dar pentru mine […]