Bradul de Crăciun un „must have” al fiecărui suflet. Altfel spus un fel de „trebuie” al lunii decembrie. Pentru că fiecare suflet are un decembrie deci și un Brad de Crăciun.
Sunt decorator. Decorez orice. În preajma sărbătorilor sunt mai dorită decât Moșul. Cadouri pe comandă, vitrine sau brăduți.
O întrebare din media mi-a atras atenția: când se pune instalația, înainte sau după restul decorațiunilor?
Și astfel a apărut dorința de a împărtăși câte ceva din experiența mea :
- Locul unde instalăm bradul e important pentru că :
– priza e bine să fie aproape să nu defilam prin încăperi cu prelungitoare
– să nu îngreuneze accesul în casă
– să nu se reflecte în televizor
– să nu fie aproape de o sursă de căldură dacă e natural
– să fie stabil să nu cadă pe copil (am făcut o rimă) - Cumpărarea bradului ține de „buzunar”, înălțimea încăperii și opțiunea natural-artificial, dar :
– să nu fie rar
– să nu fie în zeci de nuanțe crengile sau diferențe de material ( la artificial)
– să nu alegeți brazi cu crengile prea groase pentru că se prind decorațiunile greu
– să verificați suportul ce vine în cutie cât e de stabil și dacă are toate componenetele - Alegerea decoratiunilor e „buba” în cele mai multe cazuri. Cantitatea și culorile pot fi de multe ori un dezavantaj la final. Desigur, bradul de asta e brad de crăciun, să fie cât mai încarcăt. Nu-i păcat să nu fie frumos decorat?
De aceea aș recomanda :
– decorațiuni într-o singură culoare în nuanțe diferite
– decorațiuni în două culori contrastante
– decorațiuni tradiționale
– decorațiuni în trei culori complementare
– decorațiuni cu sac, iută, lemn
– decorațiuni hand-made croșetate
– brad doar cu lumini și un vârf uriaș - Există o ordine ce simplifică munca în aranjarea decorațiunilor:
a. instalația se pune prima dată începând de la vârf și având grijă să păstrăm paralele spiralele ce se formează pe măsură ce coborâm cu ea spre bază; recomand două, trei instalații ca să fie bogat luminat și eventual în caz de deteriorare mai salvăm una, două.
b. se aranjează decorațiunile mari de la bază în sus cam o treime, urmând apoi cele mijlocii; cele mici spre vârf având grijă să se întrepătrundă la un moment dat ( eu nu respect mereu această regulă pentru că așa sunt eu, nu respect regulile :-)) )
c. orice accesoriu: fluturi, funde, îngerași completează bradul la final
d. vârful e important; de obicei vârfurile alese sunt mici și dau sentimentul că bradul nu e gata; de aceea mai bine o căciuliță de moș sau o fundă mai mare dacă nu aveți ceva corespunzător
e. agrafele de birou sunt cele mai bune agățători pentru decorațiuni
f. câteva cutii îmbrăcate într-o hârtie asortată globurilor completează baza
g. dacă aveți câteva vase cu lumânări puse pe jos e perfect, doar să nu dați foc la casă pentru că știți că nu avem spital de arși
h. două, trei vase mici cu bomboane de pom sunt binevenite dacă nu aveți căței să le pape și să dea în diabet
Bradul de Crăciun e o bucurie pentru copii. Pentru adulți e un prilej de vin fiert și miros de scorțișoară. Poate un bunic, doi dacă îi aveți și un cățel ce așteaptă să fie primit în casă de sărbători.
Pentru mine e momentul când știu sigur că nu mai sună telefonul dacă bradul e împodobit. E momentul când nu beau vin fiert. Dar sigur am în față un pahar de whisky și o ciocolată nărăvașă ce-o mănânc pe toată de bucurie că vin cu două ore mai repede acasă.