Calatorii Cazare Culinare Pe harta Romaniei Stil de viață

Brașovul în plimbările mele

Brașovul în plimbările mele a fost pe listă constant în ultimii 12 ani. Este un oraș magnet, ce mi-l doresc lipit de suflet anual. Poate și pentru faptul că mă cheamă de fată, Brașoveanu. Poate și pentru faptul că se află strategic și echidistant față de anumite orașe. Deși am fost un turist fidel, nu m-am plictisit să refac același traseu, să beau cafeaua în același loc, să-mi cumpăr pantofi de la același magazin sau să-mi cumpăr prăjituri din aceeași cofetărie.Ultima escapadă de trei zile mi-a motivat dorința de a scrie despre el, așa cum îl văd eu, cu aparatul sau camera din telefon.

Unde am dormit în Brașov?

Cazările au fost diferite. Și ca buget și ca locație. Nu mereu am fost în calitate de turist, dar am avut nevoie de cazare și o să amintesc câteva din ele, la care aș reveni.
Ultima, Casa Atanasiu, mi-a plăcut de cum am deschis ușa. Am regăsit aici, în cuva munților, atmosfera marină din Dobrogea. Cum nu scap ocazia de a sta la povești, am aflat că proprietarii sunt din Galați și au deschis abia de un an. Pur și simplu s-au mutat din Galați la Brașov. Poziționată de nota 10, pe o străduță ce se află față în față cu Biserica Neagră, respiră alb și albastru turquoise, cu decorațiuni marine și camere dureros de curate. Contra cost se poate lua micul dejun, deși parcă-i păcat să nu ieși la cafea în stradă alături de un croissant.

Alte cazări ce mi s-au potrivit:
Villa Prato – poziționată central, cu mic dejun sofisticat și o cupolă de sticlă ce te face să creză că ești pe cupola orașului ( cam scumpă, dar nu am dat eu bani din buzunar 🙂  ).
Casa Crown – poziționată la fel de central, cobori din cameră și dai nas în nas cu Piața Sfatului. Aș reveni pentru poziție, design.
Noemi– o pensiune așezată în spate la Aro Palace. Dacă nu aș găsi altceva aș sta din nou acolo. Poate aerul condiționat de la parter pe timp de noapte nu ar mai face zgomot atât de tare.
Pensiunea Castel, Timișul de Jos – am stat pentru că am avut într-un weekend de decorat și fotografiat o nuntă. Am văzut mulți turiști ce doreau să fie aproape de Canion: preț bun și fără mic dejun.

Unde mănânc ?

Am cinci locații de care nu mă pot desprinde de câte ori ajung în Brașov.
Prima e restaurantul din Piața Sfatului, La ceaun. Bucătărie tradițională la cote maxime. Nu exagerez cu nimic. Servirea, mâncarea, interiorul, prețurile, totul e imbatabil.
A doua locație e Bistro D’Arte. Mor de dragul ei ca amplasament și atmosferă. Piața George Enescu e ofertantă pe segmentul bucătărie. Supa de roșii de la Bistro e preferata mea.

Dacă nu am timp și trebuie să mănânc din mers, mă opresc pentru un sandwich la Mons Mellis. Bonus o plăcintă săsească.
Tot pe Strada Republicii mai am un loc preferat, Albert Bistro. Dacă nu plouă, terasa e perfectă pentru o porție de paste. Seara, dacă ești cu iubita sau vrei să-ți împaci nevasta rezervi o masă la interior. Sigur vei pleca cu o promisiune faină pentru următoarele ore.

Și nu în ultimul rând, Festival 39. Dar nu la prânz. Seara, când merge un Hugo înainte de mâncare și un vin bun la plecare. Un loc boem ce-mi aduce aminte de anii prohibiției. Bun, bun rău de tot mâncarea.

Unde mă relaxez ?

Aici e zona cu cele mai multe steluțe.
Shake Caffe – e de departe locul preferat unde aș sta toată ziua și m-aș ține bine de scaun de m-ar da afară. Cafeau-i faină, muzica la fel și faptul că stau lipită de vitrină să iau pulsul străzii mă face să revin de două ori pe zi măcar.
Undeva mai sus cu o străduță, o cofetărie cu produse ce te fac să uiți de calorii și carbohidrați. Deliciile Kronstadt e un loc ce să-i treci pragul neapărat. Mai bine rabzi de foame o zi și papi trei prăjituri!

La urma urmei, puțin mai încolo poți bea un ceai de sunătoare să-ți dea senzația că ai stopat zahărul ce aleargă către coapse si burtă. Pharmacy Cafe e decorată după cum sugerează denumirea. Ca decorator nu am cum să nu remarc detaliile și obiectele vechi din cafenea. Fotografii vechi și un aer de anii ’40. Bun ceaiul.
Mai sunt și alte locuri unde mai poposesc, dar cele trei amintite mai sus fac parte obligatoriu din turul meu în centrul vechi.

 

Ce cumpăr uneori?

Nu sunt fan shoping. Deloc. Dar la Brașov și Sibiu zic pas la abstinență și îmi bag nasul în câteva locuri ce le ador. Unul este Pebs. Plec sigur cu o pereche de cercei handmade. Apoi Fancy, un mic magazin după ce treci printr-un gang. Diverse haine colorate și croieli atipice. Sigur măcar la doi ani mi se leagă de mână ceva. Undeva pe Republicii mai trec pragul unui magazin de încălțăminte ce are multe modele Rieker și sigur plec cu o sacoșă în cealaltă mînă.

Brașovul în plimbările mele. Pe unde mă plimb?

E cea mai complexă întrbare la care nu am un răspuns simplu. Peste tot. Sus, jos, la stânga și la dreapta și reiau totul până se lasă noaptea. Trezirea obligatoriu la răsărit.
De sus de la Prima Școală, pe toate străduțele ce duc spre Biserica Neagră. Pe după ziduri, prin parc, pe strada Sforii, pe la terenurile de tenis, pe strada Lungă, pe Republicii și Mureșenilor.

Brașovul e un oraș în care mi-ar place să locuiesc. E un oraș în care mi-ar place să mut Anotimpuri. E oraș curat, plin de boem și străzi pe care să meditezi. Un oras ușor de iubit!

Brașovul în plimbările mele transpus în pași pe hartă:

 

Lasă un răspuns