Cărțile transformării mele au stat la baza multor schimbări. Să ne înțelegem, nu vorbesc de transformări radicale, ci de anumite schimbări ce m-au ajutat de-a lungul anilor. Și da, pe lângă experiențele personale, m-au ajutat în mare măsură să schimb anumite tipare în gândire.
Sunt cărți citite o singură dată și apoi răsfoite din când în când. Sunt cărți citite de mai multe ori și cărți începute dar neterminate vreodată și pentru care nu mă simt vinovată. Nu ne-am pupat în contextul dat. Va veni un timp și pentru ele, de aceea, sunt la păstrare în bibliotecă.
M-am axat pe dezvoltare personală acum 15 ani. Câțiva ani am făcut psihoterapie să mă cunosc mai bine, să înțeleg de ce dintr-o persoană veselă și optmistă, din când în când vreau să o fac pe Betmen. Am citit mult și prost. Apoi am început să le ordonez cumva.
Cărțile transformării mele le pot împărți pe câteva grupe. Grupele nu se referă la tipul conținutului, se referă la perioadele când le-am citit și la impactul pe care l-au avut asupra mea. De aceea am selectat tot ceea ce mi s-a părut, pentru mine, că este relevant.
Cărțile cu care am început în primii ani,
sunt cărțile ce mi-au inoculat dorința de cunoaștere.
Sunt mulți ani de-atunci, cred că vreo 15. Le am și acum în bibliotecă, uneori întind mâna și le mai răsfoiesc.
- Louise L. Hay, o autoare americană motivațională, balanță ca și mine, nu știu dacă e relevant, dar pentru mine, da. A scris multe cărți, le-am citit pe toate, chiar dacă la început nu am înțeles chiar tot. Mai târziu am reluat unele din ele. A murit acum trei ani, la 91 de ani. Merită citită, mai ales pentru biografia ei.
– „Poți să-ți vindeci viața”
– „Puterea este în interiorul tău”
– „Vindecăți mintea”
– „Ai încredere în viață”
– „Iubește-te pe tine însuți și vindecă-ți viața” - Byron Katie, o autoare a două cărți, atât am citi eu, din care poți afla cum te pot face nefericit credințele pe care le ai
– „Iubește ceea ce este”
– „Am nevoie de iubirea ta” - Eckhart Tolle, unul din autorii preferați. La început nu am înțeles nimic. Dramele vieții mele nu suportau ieșirea din trecut și menținerea focusului pe prezent. Recomand cărțile lui din tot sufletul. Este originar din Germania, rezident în Canada acum.
– „Puterea prezentului”
– „Liniștea vorbește”
– „Un pământ nou” - Norman Vincent Peal, pastor american, autor al unor cărți motivaționale
– „Forța gândirii pozitive”
– „Spune pot și vei putea”
– „Forța entuziasmului” - Joseph Murphy
– „Puterea extraordinară a subconștientului tău”
– „Practica gândirii pozitive”
– „Puterea miraculoasă a inimii tale”
A doua tranșă de autori,
a venit cam după 5 ani și aș aminti aici, cărțile ce mi-au clarificat ceața din cap.
- Osho, am citit câțiva ani din el. Mai citesc din când în când. Nu știu ce să recomand, că a scris foarte mult și e destul de controversat. Vă las să căutați pe net.
- Joe Vitale,da, merită citit, o abordare interesantă.
– „Zero limite”
– „Așteaptă-te la miracole”
– „Starea zero”
– „Factorul de atracție”
– „Manual pentru viață” - Dr. Robert Anthony, mi-a plăcut ultima carte menționată mai jos. M-a ajuta mult la construirea speechu-lui de la Sibiu, la adunarea noastră a fotografilor de eveniment.
– „Dincolo de gândirea pozitivă”
– „Cum să faci ce îti place și cum să iubești ce faci”
– „Secretul succesului, încrederea totală în tine” - Gerard Collignon, a scris o carte despre cum putem înțele tipologiile din jurul nostru, cum putem interacționa cu oamenii
– „Cum să le spun” - Lawrance Crane
– „Iubește-te pe tine însuți și lasă-i pe ceilalți să facă ceea ce vrei tu” - Nae Donald Walch a scris trilogia ce mi-a bulversat mult crezurile religioase
– „Conversații cu Dumnezeu”
În anii ce-i din urmă
m-am lipit iremediabil de câțiva autori ce stau constant pe noptieră.
Tot ce am citit, recitesc deseori când simt că o mai iau razna. Măcar câte un pasaj, uneori.
- Esther Perel, psihoterapeut belgian, m-a luminat despre relațiile femei-bărbați. Nu toți vor rezona. Nu suntem pregătiți pentru așa ceva. Îi urmăresc toate aparițiile în online și prezentările de pe TED.
– „Inteligența erotică”
– „Regândirea infidelității” - David R. Hawkins
– „Letting go, calea renunțării”, cartea de căpătâi pentru mine, un must, am recomandat-o oricui - Dale Carnegie, are multe cărți, mi-a folosit cea pentru vorbitul în public
– „Cum să vorbim în public” - Robin S. Sharma, intrat de anul trecut în viața mea
– „Călugărul care și-a vândut ferrariu-ul” - Haruky Murakamy, scriitor japonez cu priză la public american și european; am și alte cărți, e la capitolul urmează
– „Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă” - Stephen King, un autor de cărți horror ecranizate aproape în totalitate. Eu am citit doar cea pentru scriitură. Faină rău.
– „Misterul regelui” - William Zinsser, cartea ce m-a luminat în compoziții
– „Cum să scriem bine”
Ce citesc acum ?
- Robin S. Sharma,da, m-a prins rău cartea lui, sunt la rutina trezitului la 5 a.m.
– „Clubul 5A.M.” - Dan Luca, românul care a implementat teoria lui Robin Sharma
– „The 5am revolution” - Anthony William la recomandare unui medic endocrinolog
– „Medium Medical” - Dr. Joe Dispenza
– „Tu ești placebo”, bună pentru timpurile actuale
Ce urmează și așteaptă în raft? A lot of!
Cărțile transformării mele, nu e obligatoriu să se potrivească cuiva toate în calup. Poate două, trei titluri vă pot fi de folos, alegeți! Eu sunt atrasă acum mai mult de cărțile legate de managmentul timpului și cărțile legate de scriitură. Cred că fiecare visează să scrie măcar o carte. Sau nu.
Mai sus, sunt două cărți scrise de Liviana Tane și Valentina Saygon. Am scris despre ele aici. Două femei care au intrat în viața mea pe ușa din față. Sunt cărți ce stau la mine pe birou „just in case”. Pe Liviana o văd în stare să scrie ce poți face 14 zile când nu ești la job. Valentina, credeți-mă, e un Hercule feminin al zilelor noastre. Numai ea știe cât muncește acum, în zilele neclare, să scoată din impas antreprenoriatul.
Fiecare se simte atras de o anumită categorie. Întotdeauna m-au atras cărțile motivaționale. Că a fost vorba de cărți cu educație spirituală, de sănătate sau pentru schimbarea tiparelor comportamentale, în zona asta m-am învârtit mereu pe net sau în librării.
Nu aș vrea să credeți că acum sunt tobă de atâta carte și nici nu sunt vreun guru al dezvoltării personale. Transformările au venit încet. Poate prea încet, la cât de negativistă și căpoasă am fost/sunt. Dar clar m-au schimbat, și procesul e în continuă desfășurare. Astfel am căpătat mai multă încredere în mine.
De la o vreme am descoperit că îmi place să citesc dimineața, cu noaptea-n cap. Momentan mă strădui să fac parte din Clubul celor ce se trezesc la 5 a.m. Dar asta este o altă poveste, abia începe, și vom vedea peste cîțiva ani continuarea.