Calatorii Culinare Împreună Zi de zi

Spaghete cu scoici și roșii cherry sau seară în stil italian

De ce seară în stil italian?

Spaghete cu scoici și roșii cherry a fost deliciul de duminică seara în stil italian.

Vorbesc rar despre familia mea. Nu pun fotografii, nu povestesc, nu dau din „casă”. Deloc. Ăsta mi-e felul. Așa sunt și ceilalți din familia mea. Toți. Când spun toți chiar toți. Inclusiv fiu-miu care nu are fb, instagram, etc.

Acum cu rețeta asta trebuie să scap câte ceva. Că am o soră care locuiește în Italia de 17 ani. Da, da am o soră mai mică ca mine frumoasă și foarte deșteaptă. Mă rog, să spunem nu foarte ci deșteaptă. Bine, bine exagerez. Nu-i mai deșteaptă ca mine. )))) Dar sigur e mai frumoasă și mai înțeleaptă.  Asta ca să mă pun bine cu bucătăreasa.

Și cum vara vine în vacanță, avem seri în care gătește câte ceva în stil italian. Dacă vrea, dacă are chef și dacă am timp să mă aprovizionez cu ingredientele din rețetă.

Spaghete cu scoici și roșii cherry
Seară în stil italian!

De ce spagheti cu scoici și roșii cherry?

Spaghetele cu scoici și roșii cherry sunt tipice pentru bucătăria napolitană. Nu că ea ar locui acolo. Nicicum. Dar știe o sumedenie de rețete. Italienii o recomandă pentru toate ocaziile, pentru o duminică în familie sau o cină cu prietenii. Chiar și pentru faptul că nu-i prea scumpă. Se prepară repede și merg a naibii de bine cu vin alb. Pentru că sunt ușoare, nu au calorii multe și repet, sunt a naibii de bune.

Spaghete cu scoici și roșii cherry
Spaghete cu scoici și roșii cherry

Ce ingrediente avem nevoie ?

Ingrediente pentru 4 persoane

 • 320 de grame de spaghete
 • 1 kg de scoici „adevărate” sau congelate de la Selgros
 • 400 de grame de roșii cherry
 • 4 – 5 linguri de ulei de măsline extravirgin
 • 3 linguri de pătrunjel tocat proaspăt
 • 2 căței de usturoi
 •  peperoncino un vârf de cuțit sau cât suportă limba
 • 100 ml vin alb demisec sau sec
Timp de preparare : 20 min
Timp de gătire: 10 min
 Timp total: 30 min
Am aici câteva precizări :
 • pastele sunt paste cu aspect aspru și poros ( aspectul să nu fie lucios, de exemplu paste Molisana)
 • scoicile de preferință proaspete; eu le-am luat de la Selgros congelate și a trebuit să le las în apă rece să le desărez și să le scurg apoi
 • la condimente folosesc sare grunjoasă, piper, peperoncino

Cum se fac spagetele cu scoici și roșii cherry?

Scoicile se curăță, se lasă în apă rece cu o linguriță de sare grunjoasă dacă sunt proaspete (vii) o noapte. Vor lăsa impuritățile la fundul vasului. Apoi a doua zi se mută în alt castron.

Dacă sunt congelate, cum am cumpărat eu (Selgros), atunci se pun în apă rece fără sare. Am observat că deja erau sărate când am desfăcut punga. Apoi au fost curățate, păstrând doar câteva în cochilia lor pentru aspect. Puneți scoicile într-o tigaie. Se acoperă cu capacul și se lasă să se deschidă la foc mediu aproximativ 2 minute. Apoi se pun într-un castron.

Se spală roșiile, se taie în jumătate. se taie ustoroiul și pătrunjelul și se pun în tigaie peste ulei. Cam 2 minute călite fără a le zdrobi. Se adaugă scoicile, condimentele și se lasă la foc moale 5 minute după care se stropesc cu vin. Pus capacul, se lasă încă două minute și scoicile sunt gata.

În paralel se cântăresc pastele. O oală mare cu apă, sare și pastele fierte al dente după cât scrie pe ambalaj. Se scurg pastele și se toarnă peste scoicile din tigaie. Se mai adaugă o lingură de ulei, se mai lasă 1 minut și la final se presară o mână de pătrunjel verde proaspăt.

Spaghete cu scoici și roșii cherry am visat toată noaptea. Am adormit cu ochii în tavan gândindu-mă ce să mai cer azi ca fel de mâncare! Nu de alta, dar mai aștept apoi un an până vine iar soră-mea!

Pofta buna !
Produs finit

 

 

Lasă un răspuns