Calatorii Pe harta Romaniei

vara la ţară

Am fost la ţară. Am fost acolo unde copilăria mea s-a „dezbrăcat” de pantofii de la oraş şi a pornit desculţă pe uliţele pline de praf . Am fost acolo, unde vara în sat, era hram şi mâncam vată de zahăr pe băţ, ciubuc şi acadele şi ţopăiam în ritmul sârbelor cântate de fanfară! Am fost acolo unde în copilăria mea mergeam la colindat iarna cu căciula pe nas şi mâinile ţineau tolba cu colaci şi clopoţelul. Am căutat cu teamă în casa veche în care am crescut în vacanţele dintre trimestre cuptorul lângă care dormeam şi din care din când în când veneau aromele de mere coapte şi plăcinte cu bostan. Am căutat şi pivniţa unde în panere iarna se adăposteau gutui, mere ionatan, nuci şi pere, ţuică de cazan şi vin parfumat mirosind a căpşunică. M-am dus şi-n fundul curţii, unde mă retrăgeam serile să mă caţăr în dud, să caut găinile rătăcite prin vie, să simt cumva în nări parfumul anilior copilăriei.
M-am aşezat pe treptele din faţa casei, unde cândva respiram de la geam mirosul de regina nopţii, am mângâiat fântâna de la care cu găleţile ne aduceam apă şi am cules cirese din livada veche de peste ani. Şi peste toate astea, la singura ruda ce mai există în satul ăsta, am mancat ca pe vremuri afară, pe muşamaua colorată , colaci şi sarmale făcute la oala de tuci. Nu ai cum să ştii ce e viaţa adevărată dacă nu ai trait măcar o singură dată la ţară.    Aş da orice să pot retrăi momentele din copilăria mea când mă duceam de dimineaţă la grajd să car bălegar pentru chirpiciul frământat de picioarele mele şi ale lui bunicu şi seara mă dădeam în leagăn. Şi uite de aceea mă bucur nespus de mult că macar o dată pe an ajung în „ţara lui bunicul” însoţită la drum de melodia lui Baniciu!

Comments (7)

 • Ce bine arata bucatele alea pe masa! si cirese albe,chiar ma intrebam daca mai exista…n-am mai mancat de muulti ani

  Răspunde
  • mda, branza era de la stana si colacii facuti cu o zi inainte, numa bine cat sa se „aseze”, iar sarmalele cu frunza de vie din gradina..la sfarsit desertul, capsuni din gradina, parfumate si totul fara a fi stropit cu ingrasaminte

   Răspunde
 • acuma am vazut ca sunt in blogroll-ul tau, multumesc,te-am adaugat si eu la atelierul meu 😉

  Răspunde
  • yep, asa mi s-a parut firesc, daca ma plimbaresc pe blogul tau!

   Răspunde
 • frumoase plimbareli:) le traiesc alaturi de tine si ma bucur de ceea ce vad/simt! te imbratisez

  Răspunde
  • multumesc Sanda, ma plimb cu drag pentru mine si pentru voi!

   Răspunde
 • […] deși vacanțele de copil mi le-am făcut la țară pe lângă Iași, ai un ceva aparte ce mă atrage! Pe curând […]

  Răspunde

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: