Roma la pas în ziua de Florii
Alte destinatii Calatorii

Roma la pas în ziua de Florii ( a treia zi)

Roma la pas în ziua de Florii a fost ultima dar cea mai faină zi din cele trei petrecute la Roma.

La prima oră a dimineții

Alarma sună la 5.30. Știu că e ultima zi și nu negociez cu ceasul nici măcar un minut de somn. Direct în ghete sar. Vreau să prind lumina răsăritului pe Via Imperiali. Știu că am de mers cam 15 min până la Colosseum. Sunt sigură că fotografii de peisaj înțeleg sentimetul și bucuria ce ți-o dau răsăriturile. Lumina de dimineață și aerul curat au asupra mea efectul de yo-yo. Mă mișc dute-vino cu o energie direct proporțională cu razele soarelui.

Eu și Roma. Eu și străzile goale. Ah și cât de bine mă simt ! Mă salut cu o patrulă de polițiști și la câțiva metri de Forul Roman dau de alți neliniștiți, câțiva bicicliști. Toate clădirile sunt „întregi” fără umbre de turiști și pot fi fotografiate. Minunatul monument în onoarea primului rege al Italiei unificate, Victor Emanuel II , se oferă în toată spledoarea lui. În prima zi la prânz era asediat de vizitatori.

Urc spre Scările Spaniole și îmi iau răgaz 30 de minute să mă simt în „Vacanță la Roma”. Cum Gregory Peck nu vine plec spre Villa Borghese. 80 de hectare de spațiu verde e o provocare pentru o plimbare. E locul unde am stat cel mai mult. Începând din momentul când alergătorii au sosit primii în parc până în momentul când au apărut familiile cu bunici și pitici.

Role, biciclete, picnic, skateboarding, tenis și plimbare la pas și ce să vezi, niciun mic, niciun grătar și nicio manea.
M-am plimbat prin toate cotloanele, uitasem și de aparat, am căscat gura la tot ce însemna amenajare cu cap de edil. Templul lui Esculap domină lacul din Grădina Borgehese. Ceasul cu apă e o noutate pentru mine pentru că nu mai văzusem până atunci.

La prânz

Am stat în parc 4 ore, am închiriat chiar și o bicicletă pe patru roți pentru că ce este cu două roți îmi dă șah mat. Dacă mergeți în Roma e un must-have ce vi-l recomand prin perspectiva mea. De acolo ai o priveliște superbă peste Roma.  Am plecat cu inima stânsă de timpul limitat și am coborât să mă joc cu baloanele de săpun ce se ridicau spre cer din Piazza Popolo. Era prânzul și deja stomacul îmi aducea aminte că face parte din mine.

Am coborât spre Fontana de Trevi, am revăzut Piazza Colonna, am mai dat o raită la Pantheon ca de rămas bun si am căutat sa-mi astâmpăr foamea de ceva bun. Ah să nu uit, nu săriți peste înghețata de la Gelateria del Teatro. E ușor de reperat. Acolo unde vedeți o coadă ca pe vremuri la lapte în România ( generația mea) sigur e gelateria. Se află în topul celor mai bune înghețate.

Seara

E ziua dedicată Vaticanului. Doar așa cât să-mi fac o impresie. E liber, e aproape gol și asta mă face fericită că pot să mă plimb neînghesuită. Soarele mă anunță că parăsește curând cadranul ce se termină la ora 18.00. Mă preling lângă coloanele demne ce străjuie piața și simt treptele calde încinse de căldura zilei de azi.

Poate data viitoare voi alege să stau pe la cozi și să văd și muzee, catedrale și palate la interior. Excursia asta a fost pentru Roma si atmosfera ei. Imagini cu interioare văd și pe net dar energia străzii și viața din oameni nu poate fi simțită în eter.

După Vatican urmează Trastevere. Cartierul vechi al localnicilor mi-a rămas în suflet chiar din prima seară. Acolo e viața italiană. Acolo pe străzile mici și înghesuite găsești cele mai bune localuri, cele mai faine magazine și muzica de stradă. Acolo te simți ca în Italia din filmele clasice. Aici este inima Romei. Vino să te bucuri de atmosfera de aici medievală.

Roma la pas în ziua de Florii s-a terminat și de mâine mă voi reconecta la ce-am uitat pentru trei zile în România.
Trei zile petrecute în Roma cât să pot să-mi dau seama dacă voi reveni. Dar cică dacă arunci bănuțul în Trevi sigur se va repeta. Am povestit cele trei zile prin expierența mea poate va folosi cuiva ce rezonează cu plimbărealea mea.

Lasă un răspuns